Brofästet vann målet i Mark och miljödomstolen

Mark och miljödomstolen har i dom den 28 januari fastställt Byggnadsnämndens beslut från april 2019 att bevilja bygglov för ombyggnad och inredning av fyra lägenheter i hus 18 och 28

Extrastämman i oktober 2018 beslutade att ge styrelsen i uppdrag att söka bygglov för att i gemensamhetslokalerna inreda fyra mindre bostadsrättslägenheter. Stämmans motiv för detta var bland annat att nyttjandet av de 350 kvm stora gemensamhetslokalerna var lågt. Av fyra stora bastuanläggningar utnyttjades endast en och även den mycket sällan. Gemensamhetslokalerna var dessutom i behov av upprustning efter 25 års användning. Bygglov beviljades i april 2019 och avtalsförhandlingar med tre byggbolag resulterade i att föreningen tecknade avtal med DNA Bygg AB i maj 2019.

Bygglovet överklagades dock av två bostadsrättsägare som bor i en av föreningens lägenheter. Ärendet gick då vidare till länsstyrelsen i Stockholms län som i oktober 2019 upphävde byggnadsnämndens beviljade bygglov. Dock inte på grund av något skäl som de överklagande medlemmarna framfört, utan enligt länsstyrelsen på grund av att byggnadsnämnden beviljat bygglov i strid med gällande detaljplan.
Föreningen överklagade länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen i november 2019. Domstolsförhandlingar genomfördes den 12 januari i år. Därefter meddelades dom i målet som innebär att länsstyrelsens beslut upphävs och föreningen därmed åter har ett beviljat bygglov.

Domen om beviljat bygglov vinner laga kraft om tre veckor, alltså i slutet av februari (detta förutsatt att inte även denna dom överklagas). Därefter ska ett nytt tekniskt samrådsmöte genomföras mellan föreningen och byggnadsnämnden i kommunen. Byggnadsnämnden har därefter att utfärda ett så kallat startbesked för ombyggnaden. Först därefter kan den praktiska ombyggnaden påbörjas.

Vi återkommer med mer information när tidplanen är fastställd.