Brandskyddet i flerbostadshus

Varje år omkommer cirka 120 personer i Sverige i bränder, de flesta av dem i samband med bränder i bostäder.

Många enkla åtgärder kan vidtas för att förhindra brand och för att minska dess konsekvenser. Till exempel hade många av dem som omkommit i bostadsbränder överlevt om det funnits brandvarnare i bostaden.

Ett bra brandskydd består av flera olika delar och bygger på att alla parter, både ägare och användare av en byggnad, tar ansvar för det. För att säkerställa att samtliga delar i brandskyddet fungerar, behöver ett systematiskt brandskyddsarbete bedrivas. Det innebär att ta ett helhetsgrepp om brandskyddet och på ett systematiskt sätt arbeta både med att förebygga och minska konsekvenserna vid brand.

Skyddsutrustning i den egna lägenheten

Enligt brandförsvaret bör det alltid finnas en eller flera brandvarnare i varje lägenhet. Har man en större lägenhet med flera brandvarnare bör dessa vara sammankopplade så att när en löser ut så varnar samtliga. Vidare bör det finnas en brandsläckare av typen pulversläckare i varje lägenhet. Glöm inte att minst en gång per år vända upp och ner på släckaren för att förhindra att pulvret fastnar i botten på släckaren. Härutöver är det bra om det i lägenheten också finns en brandfilt som man kan använda för att kväva en brand. Tänk på att lägga brandfilten över lågorna från dig så att du själv blir skyddad när du placerar filten över branden. 

Viktigt att man alltid håller rent i trapphuset och inte ställer ut något som kan antändas eller försvåra en utrymning.

Åtgärder vid brand i den egna lägenheten

Om det börjar brinna ska du utrymma rummet där det brinner och stänga dörren. Då stänger du både in röken och begränsar tillgången till syre vilket hindrar brandens tillväxt. Sätt dig själv och andra i säkerhet! Sedan kan du försöka att släcka branden om det är möjligt. Larma sedan räddningstjänsten genom att slå 112. Tala om vad som hänt, varifrån du ringer och vem du är. 

En bra ramsa för att komma ihåg är: 
R = Rädda dig själv och de som är i fara. 
V = Varna alla som hotas av branden. 
L = Larma 112. 
S = Släck branden om du tror att du klarar det. 

När du ringer 112 kopplas ditt samtal till länets SOS-central. Oavsett vilken telefon du ringer ifrån, slår du alltid 112 utan riktnummer. Det gäller även när du ringer från en mobiltelefon. 

Larmoperatören tar reda på vad som hänt för att kunna hjälpa dig. Det är därför viktigt att svara larmoperatören på följande frågor: 

  • Vad har hänt?  
  • Var har olyckan inträffat? 
  • Vem är du och var ringer du ifrån? 

När man upptäcker en olycka och ringer 112 upplevs väntetiden ofta lång innan hjälpen anländer. Larmoperatörens frågor försenar inte den hjälp du behöver. Medan du talar med en operatör kan en annan påbörja alarmeringen genom att medlyssna samtalet. När larmet går ska den hjälp du behöver vara på väg inom 90 sekunder.  Om du har möjlighet, möt räddningspersonalen på olyckplatsen.

Varje lägenhet i våra hus bildar en egen brandcell, de klarar att hålla branden inom den egna lägenhetet i ca 60 minuter. Brandförsvaret räknar med att kunna vara på plats för att släcka branden inom 15 minuter, 

Åtgärder vid brand i trapphuset

Om det utbryter brand i trapphuset skall man hålla dörren till lägenheten stängd och inte lämna lägenheten. Skulle brandförsvaret bedöma att man bör lämna lägenheten får man hjälp av brandförsvaret att bli hämtad via balkongen. Låt oss hjälpas åt att förhindra trapphusbrand eller utrymning genom att aldrig ställa ut några föremål i trapphuset.

Läs hur du skyddar dig själv och dina grannar vid brand

Skydda dig mot brand hemma