Så hanterar vi våra sopor

Föreningen har två soprum, ett i hus 22 och ett i hus 28. För att få en så jämn belastnning som möjligt mellan de två soprummen gäller att boende i hus 18, 20 och 22 lämnar sina sopor i soprummet i hus 22. Boende i hus 24, 26, 28 och 30 lämnar sina sopor i soprummet i hus 28.

Alla måste vi hjälpas åt att hantera våra sopor rätt, annars väntar ytterligare kostnadshöjningar och det är inget vi efterlängtar!

Regeln är mycket enkel, vi har tre slags kärl för våra sopor:

  • I de stora gröna kärlen förvaras hushållssopor väl förpackade i plastpåsar
  • I de bruna kärlen förvaras matavfall som förpackats i de bruna påsar som kostnadsfritt kan fås i mataffärerna
  • I det stora vita kärlet slängs tidningar 

Även om regeln är enkel så kastar vi kartonger, grovsopor och dylikt i sopkärlen. Denna typ av sopor skall lämnas på kommunens miljöstationer eller på Brännbacken. Om vi alla hjälps åt slipper vi onödiga kostnadsökningar! 

Farligt avfall kan skada människor eller miljö om det lämnas på fel ställe. Det får inte hamna bland det övriga hushållsavfallet eller spolas ner i avloppet utan ska lämnas till särskild insamling.

Kommunens återvinningscentral tar emot de flesta slags farligt avfall. Det kan också finnas miljöstationer, exempelvis vid bensinstationer, där farligt avfall kan lämnas. Vissa kommuner hämtar farligt avfall direkt hos hushållen. En del farligt avfall kan du också lämna i butiker och liknande.

Till farligt avfall räknas allt som kan vara giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt, smittförande eller brandfarligt. I ett vanligt hushåll kan det handla om exempelvis kemikalier, färger, lösningsmedel, läkemedel och växtskyddsmedel.