Brandförsvaret besökte oss den 8 oktober
På inbjudan av styrelsen har Storstockholms brandförsvar genomfört en brandgenomgång hos oss. Genomgången skedde först i sällskap med styrelsen och avslutades med en gemensam information och frågestund för ett 25-tal intresserade medlemmar. Vi riktar ett stort tack till Mårten Byström och hans kollegor från brandförsvaret.
Brandgenomgången startade med att tillgängligheten till våra hus kontrollerades genom att två brandbilar körde in i området. En av bilarna tog sig ner på gång- och cykelbanan längs kanalen och testade möjligheten att undsätta oss medlemmar från balkongerna i händelse av brand. Den enda anmärkning brandförsvaret hade var att kommunen monterat en vägskylt som försvårade infarten, i övrigt gick det bra att komma åt balkongerna i husen. Styrelsen kommer att kontakta kommunen för att få vägskylten flyttad samt att få några större stenar borttagna.
Vid genomgång av trapphusen fick vi anmärkningar på mattor och andra saker som kan ta eld eller försvåra utrymning finns i trapphusen. Utluftning av rökgaser vid en brand i trapphusen kan ske genom de fönster som finns i trapphusen vilket var bra. Även gemensamhetslokalerna besöktes där brandutrustning och utrymningsvägar inspekterades, brandförsvaret hade här inget att anmärka på.
Genrellt ansåg man att vi bor i välskötta hus med bra brandskydd. Det är god tillgänglighet till vårt område och man anser att de vid en utryckning kan vara på plats hos oss inom 10 minuter från att larmet har gått. Brandpost finns ute i gatan vilket i kombination med möjligheten att hämta vatten från kanalen innebär att det alltid gott om vatten att tillgå i släckningsarbetet.
Vid det efterföljande mötet med intresserade medlemmar informerade brandförsvaret om hur man agerar vid brand samt vilken typ av skyddsutrustning som bör finnas i varje lägenhet.
Skyddsutrustning i den egna lägenheten
Enligt brandförsvaret bör det alltid finnas en eller flera brandvarnare i varje lägenhet. Har man en större lägenhet med flera brandvarnare bör dessa vara sammankopplade så att när en löser ut så varnar samtliga. Vidare bör det finnas en brandsläckare av typen pulversläckare i varje lägenhet. Glöm inte att minst en gång per år vända upp och ner på släckaren för att förhindra att pulvret fastnar i botten på släckaren. Härutöver är det bra om det i lägenheten också finns en brandfilt som man kan använda för att kväva en brand. Tänk på att lägga brandfilten över lågorna från dig så att du själv blir skyddad när du placerar filten över branden.
Viktigt att man alltid håller rent i trapphuset och inte ställer ut något som kan antändas eller försvåra en utrymning.
Åtgärder vid brand i den egna lägenheten
Om det börjar brinna ska du utrymma rummet där det brinner och stänga dörren. Då stänger du både in röken och begränsar tillgången till syre vilket hindrar brandens tillväxt. Sätt dig själv och andra i säkerhet! Sedan kan du försöka att släcka branden om det är möjligt. Larma sedan räddningstjänsten genom att slå 112. Tala om vad som hänt, varifrån du ringer och vem du är.
En bra ramsa för att komma ihåg är:
R = Rädda dig själv och de som är i fara.
V = Varna alla som hotas av branden.
L = Larma 112.
S = Släck branden om du tror att du klarar det.
När du ringer 112 kopplas ditt samtal till länets SOS-central. Oavsett vilken telefon du ringer ifrån, slår du alltid 112 utan riktnummer. Det gäller även när du ringer från en mobiltelefon.
Larmoperatören tar reda på vad som hänt för att kunna hjälpa dig. Det är därför viktigt att svara larmoperatören på följande frågor:
- Vad har hänt?
- Var har olyckan inträffat?
- Vem är du och var ringer du ifrån?
När man upptäcker en olycka och ringer 112 upplevs väntetiden ofta lång innan hjälpen anländer. Larmoperatörens frågor försenar inte den hjälp du behöver. Medan du talar med en operatör kan en annan påbörja alarmeringen genom att medlyssna samtalet. När larmet går ska den hjälp du behöver vara på väg inom 90 sekunder. Om du har möjlighet, möt räddningspersonalen på olyckplatsen.
Varje lägenhet i våra hus bildar en egen brandcell, de klarar att hålla branden inom den egna lägenhetet i ca 60 minuter. Brandförsvaret räknar med att kunna vara på plats för att släcka branden inom 15 minuter,
Åtgärder vid brand i trapphuset
Om det utbryter brand i trapphuset skall man hålla dörren till lägenheten stängd och inte lämna lägenheten. Skulle brandförsvaret bedöma att man bör lämna lägenheten får man hjälp av brandförsvaret att bli hämtad via balkongen. Låt oss hjälpas åt att förhindra trapphusbrand eller utrymning genom att aldrig ställa ut några föremål i trapphuset.