Köp och inflyttning

Varmt välkommen till oss som medlem i brf Brofästet 1. Vi är en äkta bostadsrättsförening med ett attraktivt läge, stabil ekonomi och välunderhållna fastigheter och välskött yttre miljö. Som säkert redan framgått av mäklarinformationen har vi också i föreningen ett stort antal faciliteter som, pool, fest- och samlingslokal, aktivitetslokal, övernattningsrum för gäster, boulebana samt gott om parkeringsplatser som står till medlemmarnas förfogande.

Att bo i en bostadsrätt

Att bo i bostadsrätt skiljer sig en del från andra former av boende. Särskilt om man kommer inflyttande från en hyresrättslägenhet eller en enskild villa finns det en hel del att uppmärksamma. Tillsammans äger vi som bor i huset bostadsrättsföreningen och fastigheten. Det innebär att vi också har ett gemensamt ekonomiskt intresse att den sköts på bästa sätt.

Den grundläggande regeln för vår förening är ”Hänsyn, sunt förnuft samt ordning och reda, för att alla skall trivas”.

Vår bostadsrättsförening, Brofästet 1

Lägenheterna i vår förening är ljusa och välskötta, en del har uteplatser och vissa har dubbla balkonger, närhet till centrum, med alla butiker och service och de flesta har utsikt över Åkers kanal.

I föreningen är det en lagom blandning av yngre och äldre medlemmar som trivs i vår lugna och ostörda miljö. Gemenskapen i föreningen är mycket god vilket märks på den stora anslutningen till vår årsstämma samt till städdagarna vår och höst.

Vårt läge vid Åkers kanal

Området kring kanalen har ett mycket högt attraktionsvärde för bostadsbyggande.

Här finns närheten till kanal- och fjärilsparken, slussen och hembygdsparken som samtliga befinner sig inom promenad-avstånd.
Gång- och cykelvägen längs kanalen är utmärkt för motion och rekreation. 

Vi befinner oss också mitt i en kulturhistoriskt intressant miljö, följ gärna med på en rundvandring på hemsidan, klicka på knappen ”Vår historia”.

Teckna hemförsäkring med bostadsrättstillägg

När du flyttar in i en bostadsrätt är det viktigt att se över ditt försäkringsskydd. Du skall se till att ha en ha hemförsäkring som också innehåller ett bostadsrättstillägg. Härigenom är du skyddad om det skulle uppstå tex vattenskador i din egen bostadsrätt eller andra skador inne i din lägenheten. Brofästet är ansluten till Bostadsrätterna och genom deras försorg kan du teckna en bra hemförsäkring som inkluderar bostadsrättstillägg. Mer information får du om du kontaktar försäkringsbolaget på telefonnummer 0920-45 0 045.

Teckna elabonnemang hos EON

Varje bostadsrätt har ett eget elabonnemang. Nätleverantören är EON där du måste beställa ett abonnemang för att få strömmen påkopplad till lägenheten. Du kan själv välja den elleverantör som skall leverera elen i EON:s nät. När EON öppnat abonnemanget kontaktar du någon i  styrelsen som hjälper till att i elrummet aktivera elmätaren.

Parkeringsplatser, pool, fest- och aktivitetslokal mm

I vår förening  ingår förmåner som parkeringsplatser, pool, festlokal, aktivitetslokal, bastu, boulebana samt övernattningsmöjlighet för gäster. Vill du utnyttja dessa förmåner måste du i första hand kontakta berörd styrelseledamot, se kontaktuppgifterna på nästa sida. För användning av poolen och någon av våra lokaler måste nyckel införskaffas hos ansvarig styrelseledamot. Du erlägger sedan en mindre årlig avgift för nyttjandet. Parkeringsreglerna bifogas, trivsel- och ordningsregler för pool och våra lokaler finns anslagna på respektive plats.

Tänk på att du ”ärver inte” den tidigare ägarens P-plats utan du måste kontakta den parkeringsansvarige för att få en plats.

Bredband, Kabel-TV och IP-telefon

I den avgift du betalar varje månad ingår bredband, Kabel-TV och telefon (IP-telefoni). Mer information om vad som exakt ingår och tekniska data om hastigheter mm hittar du på hemsidan.

Ombyggnationer inom- och utomhus

Vid alla former av ombyggnationer, såväl inom- som utomhus, måste styrelsen kontaktas innan arbetet påbörjas. Vissa ombyggnationer som tex inglasning av balkonger kräver dessutom byggnadslov innan arbetet får påbörjas. Läs mera om detta på hemsidan.

Elinstallationer 

Elinstallationer ska göras av fackmän. Det är viktigt att elinstallationer utomhus utförs på ett godtagbart sätt. Material- och säkerhetsnivåer som är godkända för inomhusbruk kan medföra mycket allvarliga konsekvenser om de installeras utomhus. All utomhusinstallation av el måste därför göras av behörig personal med erforderlig kompetens.

Brandvarnare

Det måste finnas brandvarnare i samtliga lägenheter. Det är ditt ansvar att två-tre gånger om året kontrollera att brandvarnaren fungerar.

Cykelförråd i källarplanet

Om du ”parkerar” din cykel i något av våra källarförråd är det viktigt att du märker upp din cykel med namn och lägenhetsnummer. Omärkta cyklar ”rensas ut” med jämna mellanrum.

Sophantering

I föreningen finns två soprum, ett i hus 22 och ett i hus 28. I soprummen finns uppsamligskärl för hushållssopor, organiskt avfall samt för tidningar. Sophämtning sker 2 ggr per vecka. 

Föreningen saknar grovsoprum varför det är medlemmens ansvar att forsla bort grovsopor till de kommunala miljöstationerna.  Likaså gäller detta miljöfarligt material som målarfärg, fotogen, klister osv lämnas inte i soprummen utan skall till en miljöstation.

Aktuell medlemsinformation via hemsidan

Aktuell medlemsinformation kommer fortlöpande ut via tre olika kanaler. Vår huvudkanal är hemsidan där vi fortlöpande uppdaterar innehållet. Hemsidan består av en ”fast del” där du hittar all information som föreningen gett ut, både historiskt och aktuellt. Hemsidan har också en nyhetsdel där vi successivt publicerar nyheter som berör oss medlemmar.

Periodisk information via medlemsbladet

Medlemsbladet ges ut cirka fyra gånger per år, det delas ut i brevlådan till alla medlemmar. Det innehåller ett sammandrag av nyheter som inträffat under det senaste kvartalet. Utgivningen sker i anslutning till de mer informations-intensiva tidpunkterna på året, tex i samband med att vår årsstämma genomförts.

Tidigare utgivna medlemsblad hittar du på vår hemsida.

Nyhetsinformation i entréerna

I våra entréer finns informationstavlor med aktuell information. När föreningen behöver få ut snabbinformation i kortform sätts dessa upp i speciella hållare på entrédörrarna.

Övrigt 

I övrigt gäller det att inte försämra grannsämjan. Skräp och matvaror på balkongen och terrassen lockar till sig fåglar och kan lätt bli en sanitär olägenhet. Blomvatten som rinner ner på balkongen/terrassen under kan förstöra grannens utemöbler. Skärmar som skyddar mot blåst/sol kan samtidigt försämra utsikten för andra.