Servituten för den nya parkeringen och utfarten är nu klara

Vår förening var onsdagen den 23 mars kallad till Lantmäteriet för en lantmäteriförrättning angående nya, ändrade och avslutade servitut. De för oss viktigaste servituten var servitutet för den nya parkeringen och servitutet för utfart till kommunal väg. Lantmäteriförrättningen resulterade i en uppgörelse mellan huvudparterna PEAB AB och Brf Brofästet.

Kort om servitut

Ett servitut ger en fastighet (förmånsfastigheten) en rättighet att nyttja en annan fastighet (belastade fastigheten) på ett eller annat sätt. Rättigheten anges vanligen som ett nyttjande av ett bestämt område på den belastade fastigheten. Exempel på vanliga servitut är rätt att nyttja en väg, en brunn, eller en avloppsledning. Ett servitut gäller i princip för all framtid. Servitutet kan ha kommit till antingen genom en skriftlig överenskommelse mellan grannar (fastighetsägare) och benämns då avtalsservitut, eller genom ett beslut hos det statliga eller kommunala lantmäteriet och benämns då officialservitut.

Våra två viktigaste officialservitut

De för oss viktigaste officialservituten är servitutet för den nya parkeringen samt servitutet för utfarten till kommunal väg.

Servitutet för parkeringen ger oss i princip för all framtid rätt att kostnadsfritt använda hela fastigheten Runö 7:34 (se markering i svart på bilden oven) för parkering. Dvs både den nya övre parkeringen samt den nya nedre parkeringen. Den belastade fastigheten, Runö 7:34, ägs av PEAB AB.

Servitutet för utfart till kommunal väg ger oss rätt att kostnadsfritt köra över Strandpromenadens båda fastigheter (se markering i rätt på bilden ovan).

Brofästet representerades av styrelsen genom Claes Rabenius, Birgitta Jillestam och Lennart Olausson. När förrättningen avslutades kände vi oss alla tre mycket nöjda med resultatet för vår förening. 

Vi inväntar nu protokollet från Lantmäteriet inkl en beskrivning av de nya servituten.