Planerna på andra sidan kanalen

På kommunens hemsidan kan man läsa.  "Samhällsbyggnadsförvaltningen fick den 27 april 2016 i uppdrag av Kommunstyrelsen att upprätta förslag till detaljplan för Kanalterrassen. Planområdet är beläget i centrala Åkersberga mellan Centralvägen och Åkers kanal".

Styrelsen har, med anledning av planarbetet,  ställt ett antal frågor till den ansvarige planarkitekten i Österåkers kommun, läs mera nedan.

Kommunens syfte med detaljplanearbetet är att utreda möjligheten att planlägga området med flerbostadshus, samt att möjliggöra en ombyggnation av Centralvägen på aktuell sträcka för att öka trafiksäkerheten och tillgängligheten. Tvärvägen ingår i planområdet för att möjliggöra en ändring av vägens huvudmannaskap från enskilt till kommunalt. I planförslaget ingår även en strandpromenad längs Åkers kanal, vilken kommer bli en det av det pågående arbetet med Stadspark Åkers kanal.

----------------------------------------------

Den mer övergripande frågan vi ställt är  hur det går med det fortsatta arbetet med ett gångstråk utefter Åkers kanal från gångbron vid Hacksavägen fram till röda huset vid boulbanan. Vi har också påtalat att vi är oroliga för att träden utmed Centralvägen vid den obebyggda tomten kommer att beskäras. Dessa fungerar i dag som en ypperlig ljudvall för att minska bullret från bilar som kör på Centralvägen. Vi förutsätter att dessa träd kommer att stå kvar.

Planarkitektens svarar att projektet befinner sig ett inledande skede där markens lämplighet undersöks, syftet med projektet är fortfarande detsamma. Först när de inledande utredningarna om markens lämplighet är klara kan processen med att ta fram ett förslag till ny detaljplan påbörjas. I det skedet tas ett förslag på platsens utformning fram, detta förslag presenteras sedan för allmänheten i samrådet.

De träd ni refererar till ingår i det föreslagna planområdet för Kanalterrassen och förslag på vad som sker med dessa presenteras i samrådsförslaget.

Styrelsen kommer fortsätta att bevaka ärendet !