Gångbron mot centrum / uppdaterad info

Gångbron över kanalen mot centrum skall vara avstängd (tas bort) för reparation från vecka 28 till vecka 36. Eftersom vi inte har fått någon direktinformation från kommunen hur de tänkt att vi som boende här på Kanalvägen skall komma till centrum under avstängningen har Brofästet tillsammans med Strandpromenaden ställt ett antal frågor till den trafikansvarige hos Österåkers kommun.

Som du kan se av skriftväxlingen nedan måste vi tyvärr konstatera att:
> kommunen vet inte när Centralvägens gångbana blir återställd efter sprängningsarbetet
> éftersom väg 276 är en statlig väg kan/vill inte kommunen söka en tillfällig lösning för gående på vägbron
> de alternativ som kommunen föreslår är att använda bron vid  Fjärilsparken, gå över Centralvägen in på Hackstavägen, vidare in på Storängsvägen och gå denna gå ända fram till centrim

Styrelsen upplever att, trots de försök vi gjort att fästa uppmärksamhet på de stora olägenheter som drabbar oss under avstängningen, har kommunen inte för avsikt att vidta någon annan åtgärd än att hänvisa oss till de vägar som för tillfället är tillgängliga..   

Bakgrund

Via lokaltidningen och genom kommunens hemsida har vi fått information om att gångbron över kanalen mot centrum skall vara avstängd (tas bort) för reparation från vecka 28 till vecka 36. Eftersom vi inte har fått någon direktinformation från kommunen hur de tänkt att vi som boende här på Kanalvägen skall komma till centrum under avstängningen har Brofästet tillsammans med Strandpromenaden sänt en skrivelse till kommunen. 

Problembild

Samtliga våra medlemmar kommer under dessa arbeten att bli helt avskärmade från det serviceutbud som finns i centrum om vi inte tar omvägen via bron vid Hackstavägen. Detta blir enligt Google Maps en omväg på 1 200 meter där man dessutom ska försöka ta sig förbi det pågående trafikarbetet på Centralvägen mitt emot våra fastigheter. Denna omväg är orimlig då en stor majoritet av medlemmarna som redan idag har svårt att ta sig till mataffär, läkare och annan service. Dessutom drabbar det alla som ska pendla till sina arbeten via knutpunkten Åkersberga centrum. Roslagsbanan är ju avstängd dessutom men ersättningsbussarna går därifrån. Vi har även ett antal skolbarn som kommer bli avskurna från sina skolor och fritidsaktiviteter.

De frågor vi ställt med anledning av ovanstående är:

Hur ska våra medlemmar göra för att komma till centrum?

- Gå genom häckarna och ut över vägbron på väg 276? 

- Gå genom rondellen över till gångbron vid Klappbryggan?

Inget av dessa alternativ känns som ett alternativ eftersom de är alldeles för osäkra för våra medlemmar.

Vad har ni på kommunen tänkt erbjuda?

- Linfärja där den nuvarande bron ligger kanske kunde vara en lösning?

- En provisorisk bågbro är nog det bästa lösningen och hade nog inte varit så dyr om man

hade gjort det från början och flyttat med den till de olika renoveringarna?

- Lägga om och utöka lokaltrafiken med närbussen både i rusningstrafik och hela dygnet?

Brvväxling mellan föreningarna och kommunen

Här kan du läsa brevet i sin helhet

​Här ser du kommunens svar

Kommunens bif karta

​Här kan du läsa vår svarsskrivelse 

​Kommunens svar på vår svarsskrivelse