Energieffektivisering..

Kostnaderna för våra "Taxebundna kostnaderna", dvs. i första hand EL, VÄRME och VATTEN har ökat kraftigt de senaste åren. Under de två senaste åren har styrelsen i första hand arbetet med åtgärder som syftar till att minska elförbrukningen genom att t.e.x. byta ut armaturerna i trapphusen samt i våra belysningsstolpar till LED. Som framgår av grafen ovan har åtgärderna varit effektiva eftersom vi den vägen har lyckats med att bryta kostnadsökningen och sänka elkostnaderna med ca 20 000 kr/år. NU arbetar vi vidare med energieffektivisering av VÄRME och VATTEN. 

Värme

Vår fjärrvärme levereras av EON som äger ledningarna till oss och har genom detta monopol på fjärrvärmeleveransen. 

Analys

EON har meddelat att de kommer förändra fjärrvärmetaxan från med den 1 januari 2017. Det innebär tyvärr ytterligare en kostnadshöjning för oss även om vi inte skulle ta förbruka mer värme än tidigare.

Planerade åtgärder

Enda möjligheten till effektivisering är att få ner energiförbrukningen. Styrelsen har undersökt olika alternativ och har efter en utvärdering träffat avtal med företaget eGain som är specialiserade på klimatanpassad uppvärmning. Vårt nuvarande system med en enda temperaturmätare som källa för utomhustemperaturen är ett alldeles för trubbigt redskap att basera fastigheters behov av uppvärmning på. eGain har därför förenat 30 års erfarenhet av styr- och reglerteknik med modern teknik och ett stort kunnande om fastigheter. Resultatet heter eGain forecasting™. Mer än 250 000 lägenheter i 11 europeiska länder använder eGain forecasting™ idag. Den största användaren av systemet här i Åkersberga är det kommunala bostadsbolaget, Armada. 

Med systemet ovan utlovas att kan sänka våra värmekostnader med 10-15 % utan att varken behöva frysa eller svettas. Detta betyder i vårt fall en kostnadsminskning med ca 60 000 kr per år.

Installationen beräknas vara genomförd innan årsskiftet och systemet med klimatanpassad uppvärmning beräknas vara i full drift från årsskiftet. 

 

Vatten

Det är det kommunägda Roslagsvatten som äger VA-nätet fram till vår fastighet, de har därigenom också monopol på leveransen av vatten till oss. Roslagsvatten höjde såväl abonnemangsavgiften som förbrukningsavgiften med 15 % from den 1 januari 2016.

Analys

Styrelsen har analyserat vår konsumtion av vatten samt våra anläggningar (mätare). Det har då framkommit att vi har tre stycken vattenanläggningar (vattenmätare). Roslagsvatten tar ut en grundavgift på 25 000 kr / år för varje mätare. Enligt branschorganisationen Svenskt vatten klarar en anläggning/mätare ca 55 lägenheter.  Det innebär att vi har en anläggning som är dimensionerad för 165 lägenheter.

Planerade åtgärder

Enligt Svenskt vatten skulle vi klara oss med två anläggningar/mätare. Under september/oktober månad har vi stängt av en anläggning för att utröna om det kan finnas några olägenheter med att gå ner till två anläggningar/mätare. Eftersom inga sådana olägenheter har rapporteras beslöt styrelsen att be Roslagsvatten att montera bort en mätare och säga upp ett abonnemang. Den årliga besparingen med nuvarande taxa är ca 25 000 kr.