2018 års investeringar i husen

Styrelsen har nu fastställt budgeten för 2018. På samma sätt som under 2017 har vi skapat ett ekonomiskt utrymme för att göra omfattande investeringar i våra sju hus. Investeringar som kommer förlänga livslängden på husen, öka trivseln och säkerheten samt minimera reparations- och driftkostnaderna. Nedan ger vi en kort beskrivning av de olika investeringarna. 

Vi återkommer vi med mera specifik information i anslutning till att projekten skall påbörjas.

Rengöring och behandling av samtliga takpannor

Arbetet omfattar rengöring av föreningens samtliga tak med en sammanlagd yta om  2 185 kvm. Takpannorna ska rengöras från mossa, barr och skräp samt behandlas med alkaliska produkter för långtidsverkande effekt. Produkterna avlägsnar rötter från den beläggning som annars riskerar suga in fukt in i pannorna och förorsaka sprickbildning under vintertid. Härigenom förlänger vi livstiden på våra tak med många år. I samband med detta arbete byter vi också ut trasiga takpannor.  En upphandling är genomförd och och leverantör är vald. Arbetet planeras att genomföras efter semesterperioden. 

Utbyte av avloppspumpar, styrning och avloppsrör i hus 20 och 24

Våra avloppspumpar, som pumpar ut avloppsvatten från marklägenheterna samt från våra gemensamhetslokaler, är nu drygt 23 år gamla. Vi har de senaste åren haft åtskilliga stopp som i något fall inneburit översvämning av avloppsvatten i gemensamhetslokalen. Genom åldern på pumparna och styrutrustning finns det inte längre reservdelar att få tag i om pumparnna stannar och behöver repareras. Vi har fått förlita oss på att det finns gamla pumpar som leverantören kunna plocka reservdelar ifrån. Vi har under de senaste åren haft åtskilliga stopp som varit både riskfyllda och kostsamma för föreningen. Styrelsen har därför beslutat att hela den gamla anläggningen behöver bytas ut mot en ny med moderna pumpar och styrning. En upphandling är genomförd och leverantör är vald. Arbetet planeras att genomföras under februari - mars. 

Stamspolning i samtliga lägenheter och avloppsstammar

Under 2018 är det åter dags att rengöra våra avloppsstammar. Styrelsen kommer inom kort att påbörja arbetet med att upphandla tjänsten. Spolningen kommer att förläggas till antigen före eller efter semesterperioden. Företaget som skall genomföra arbetet kommer behöva få tillgång till samtliga lägenheter. Vi återkommer i god tid med mera information. 

Utbyte av resterande utomhusbelysning till LED

Tidigare har föreningen bytt ut samtliga armaturer i trapphusen till LED, likaså har vi gjort med våra lyktstolpar utomhus. Resultatet har blivit att vi kunnat sänka våra elkostnader utan att vi har fått någon sämre ljuseffekt. Nu kommer vi att ta ytterligare ett steg i arbetet med vår energieffektivisering. Inom kort kommer vi att byta ut samtliga utomhusarmaturer vid våra entréer till LED. Härigenom får vi bättre upplysta entréer samtidigt som vi sänker elförbrukningen med 60 %.

Renovering av soprummen

Våra soprum är i behov av upprustning. Under året avser vi därför att renovera golvet (laga sprickor) samt måla golv, väggar och tak. Härigenom kommer det bli lättare för oss att hålla rent och snyggt i de två soprummen. Upphandling kommer påbörjas inom kort.

Installation av hjärtstartare

En hjärtstartare är enkelt uttryckt en maskin som känner av hjärtverksamheten hos en människa och om det är nödvändigt kan leverera en strömstöt mot hjärtat och på så sätt återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen. Hjärtstartare som finns tillgängliga i samhället är enkla att använda och kräver inga egentliga förkunskaper. De är i stort sett självinstruerande och hjälper och vägleder användaren genom de olika moment som ska ske, en del ger även instruktioner i hur hjärt- och lungräddning ska utföras korrekt. Det finns ett flertal olika hjärtstartarmodeller på marknaden men de har närmast samma funktioner och ser förhållandevis lika ut. Styrelsen har genomfört en upphandling och beslutat köpa in Philips HeartStart HS1, Vi kommer under vintern att installera denna i hus 22. I samband med installationen kommer vi bjuda in till informationsmöte där sakkunniga kommer gå igenom hur man använder hjärtstartaren.